Συνέντευξη τύπου σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη για την πολυαναμενόμενη έκθεση “άνδρα πολύτροπον”, μια έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου.
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου τιμά τον επί χρόνια Πρόεδρό του Γιάννη Κωστόπουλο οργανώνοντας με αφορμή την επέτειο των τριών ετών από τον θάνατό του το 2011, τιμητική έκθεση, με τίτλο άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου.
Η έκθεση της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.
Οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 12 Μαίου 2024 στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Αίθουσα στη οποία το Μουσείο έδωσε το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου το 2000, τιμώντας τον για την γενναιοδωρία και την υποστήριξή του.
Δομημένη σε πέντε ενότητες η έκθεση προβάλλει τα πολυσχιδή ενδιαφέροντα και τις πολλαπλές δραστηριότητες του Γιάννη Κωστόπουλου και διαρθρώνεται ανάλογα.
Στην πρώτη ενότητα “Προοίμιο” παρουσιάζεται το χρονολόγιο της ζωής και του έργου του σε κάθε πεδίο. Συμπληρώνεται από την προβολή οκτώ μικρών αποσπασμάτων συνεντεύξεων ανθρώπων που τον γνώρισαν.
Η δεύτερη ενότητα “Τραπεζίτης”, συγκεντρώνει τεκμήρια, έργα τέχνης και αρχιτεκτονικές μακέτες κτηρίων της Τράπεζας , που αντιπροσωπεύουν τις επιλογές του και αποδεικνύουν το πρωτοποριακό του κριτήριο σε τομείς που έκτισαν την εικόνα μιας καινοτόμου τράπεζας, με υλικό από το Ιστορικό Αρχείο
Η τρίτη ενότητα, «Πολιτισμός και κοινωνία», παρουσιάζει την υποστήριξη τομέων του πολιτισμού, όπως την ενίσχυση αρχαιολογικών ανασκαφών, την ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από διεθνείς εκθέσεις, την ίδρυση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (1979), καθώς και την αρωγή προς νέους καλλιτέχνες, μέσα από έργα της συλλογής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Επίσης την έμπρακτη βοήθεια προς την κοινωνία, με παραδείγματα τον βρεφονηπιακό σταθμό στην Καλαμάτα (1994) και τη δημιουργία των Φίλων του Εθνικού Κήπου (2005).
Η τέταρτη ενότητα, «Αγάπη για το αρχαίο νόμισμα», συγκεντρώνει επιλογές νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Τέλος, στην ενότητα «Ιστιοπλόος» υπάρχουν τεκμήρια και φωτογραφίες από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, η αναφορά του στον Όμηρο και στα ταξίδια του Οδυσσέα. Στην ενότητα αυτή ακούγεται διακριτικά ένα μουσικό κομμάτι που γράφτηκε ειδικά από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου για να τονίσει την αγάπη του Γιάννη Κωστόπουλου για τη θάλασσα.
Μουσειολογικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη, κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά με κείμενα των: Πέτρου Θέμελη, Κώστα Κωστή, Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, Δήμητρας Τσαγκάρη, Μαρίας Βασιλάκη, Ειρήνης Οράτη, Κατερίνας Κοσκινά, Έκτορα Βερύκιου, Δάφνης Κωστοπούλου.
Στην σημερινή συνέντευξη τύπου μίλησε για το έργο, την προσωπικότητα του Γιάννη Κωστόπουλου ο Έκτωρ Βερύκιος, Διευθυντής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου. Μίλησε για το επίτευγμα του Γιάννη Κωστόπουλου που ανέβασε μια μικρή ιδιωτική τράπεζα να γίνει επί των ημερών του η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στην ιδιωτική του ζωή έβρισκε ξεκούραση στην θάλασσα. Είχε σπουδάσει ναυπηγός και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του μπορούσες να το αντιληφθείς. Έβλεπε τα πράγματα ως θαλασσινός και ναυπηγός, Υπήρξε πατριώτης και σε κανένα από τα σκάφη του δεν έβαλε ξένη σημαία. Και τον εκνεύριζε πάρα πολύ όταν έβλεπε σε δημόσια κτίρια μια ξεθωριασμένη σημαία. Σε όλα του τα αγωνιστικά του σκάφη έδινε το όνομα Ωκύαλος, το οποίο προέρχεται από τον Όμηρο” και σημαίνει γρήγορος!.
Η Ερατώ Κουτσουδάκη, που σχεδίασε την έκθεση αντλεί την έμπνευσή της από ένα στίχο του Διονυσίου Σολωμού “Με λογισμό και όνειρο ”που ο Γιάννης Κωστόπουλος αγαπούσε πολύ. Έτσι με λογισμό και όνειρο στήθηκε η έκθεση ”Ως θεράπων των τεχνών και του πολιτισμού με άξονα μια πατριωτική αντίληψη που είχε για την ιστορία, ο Γιάννης Κωστόπουλος ενίσχυσε καλλιτέχνες, αρχαιολόγους.. Πρόβαλε το Βυζάντιο και μέσα από το Ίδρυμα ενίσχυσε τον πολιτισμό.”.